16.9.09

Begrijpend lezen versus lezend begrijpen

"Comfortabele appartementen met balkon voor vijftig plussers". Dit wervend bedoelde kopje lees ik in ons plaatselijke huis-aan-huis krantje.
Mooie boel is dat. Heb je eindelijk een comfortabel appartement gevonden, hangt er weer een balkon voor vijftigplussers aan. Of was het een typefout en moest er eigenlijk staan: "met balkon voor vijftig blussers"? Lekker buiten zitten is er niet meer bij, maar bij calamiteiten zit jij gebeiteld!
Even verderop valt mijn oog op het nieuwe cursusaanbod van het gerenommeerde instituut Volksuniversiteit Nieuwegein. Vooral de cursus Smaakvol Wijnproeven wekt mijn interesse. Smaakvol wijnproeven in plaats van dat onsmakelijke geslurp en geslobber, wie wil het niet? En dan hebben we het nog niet eens over die emmertjes gehad! De Volksuniversiteit heeft trouwens wel vaker leuke dingen in de aanbieding. Zo trof ik een tijd geleden bijvoorbeeld nog de boeiende workshop Verbaasde Trol Maken aan in het aanbod. Had me heel leuk geleken. Aan de andere kant kun je zoiets zelf ook heel eenvoudig thuis doen, in veel kortere tijd. Je hebt alleen maar een trol nodig en een krant met daarin het cursusaanbod van de Volksuniversiteit.
Op cursusgebied is er trouwens een hoop te beleven in Nieuwegein. Zo lees ik: "Zorgbureau Ditendat organiseert de cursus: Pakje Kans; stop met roken in Nieuwegein". Wat een koddige woordspeling! En als millitant ex-roker vind ik het natuurlijk alleen maar terecht dat die sukkels die nu nog verslaafd zijn, de gemeentegrenzen over gejaagd worden. Ga maar in Utrecht roken, losers!
Hopelijk heeft het zorgbureau met haar cursus meer succes dan het buurthuis met de hare. Enigszins zorgwekkend is het namelijk wel wat ik lees: "De cursus koken voor mannen voor gevorderden gaat binnenkort weer van start". En of het nou aan die mannen ligt of dat het die gevorderden zo slecht naar de zin te maken valt wordt me allemaal niet duidelijk, maar onderaan de advertentie wordt gesommeerd: "Ook de huidige deelnemers dienen zich opnieuw in te laten schrijven voor deze cursus".

5 opmerkingen:

NOVY zei

Gniffel. De cursus Verbaasde Trol Maken klinkt sowieso wel heel intrigerend.

Herma zei

Nou he?
Maar dat ie dan een week in je tuin staat en dat je dan tegen hem begint te schreeuwen: JA WAT?? WAT IS ER NOU!!!
Mezelf kennende schatte ik die kans vrij hoog in. Anders had ik me zeker ingeschreven.

NOVY zei

In je tuin? Ben je nu niet in de war met de cursus Verbaasde Tuinkabouter Maken?

Herma zei

Hahaha! Ja,da's ook een leuke!
Maar ik ging ervan uit dat een trol ook wel van de frisse buitenlucht houdt! Jij als elf zou dat toch moeten weten!
Bovendien, binnenshuis wordt je er waarschijnlijk helemaal kregelig van. Steeds dat gedram van: "Huh? Wat is dat nou"? Geloof me, je wil hem liever buiten laten staan.

Ingeborg zei

Ooohh..-ZUCHT- wat heb ik dit gemist!!