24.10.09

Alow Sfolol

Boven onze bank hangt sinds een jaar of twee een behoorlijk kloek en ietwat wonderlijk tweeluik met daarop een marionet die zich in een rode auto van het ouderwetse soort bevindt. Het schilderij, eigenlijk is het een soort zeefdruk op spaanplaat, ontdekte ik ooit eens half verscholen achter een oude bank in de, hoe kan het anders, kringloopwinkel. Toen ik de verkoopster vroeg wat het moest kosten, snapte ze eerst niet wat ik bedoelde en noemde me de prijs van de bank. "Nee, ik wil graag weten wat de prijs is van dat schilderij dat erachter staat", zei ik. "O, wil je weten wat dát ding kost?" Aan haar gezicht was te zien dat ze zich bijna niet kon voorstellen dat ik echt geinteresseerd was in het schilderij. Iemand die van een afstandje het tafereel zou hebben gadegeslagen had net zo goed gedacht kunnen hebben dat ik haar zojuist op het dagen oude lijkje van een rat had gewezen. "Eehm... vijf euro?" verzon ze hoopvol ter plekke. Ik denk dat ze bang was dat ik het ding anders niet zou willen kopen. Ik op mijn beurt acteerde nog even op sublieme wijze een klein moment van twijfel voordat ik dan zogenaamd over mijn hart streek en zo achteloos mogelijk zei: "nou vooruit dan, ik neem 'em mee". Ik denk dat we beiden inwendig juichten terwijl we met onze uitgestreken gezichten naar de kassa liepen. Thuis ontdekte ik, toen ik wat beter naar het verloop tussen de twee delen keek, dat er waarschijnlijk ook ooit nog een derde deel geweest moet zijn. Maar waar die is, daar kunnen we alleen maar naar raden. Okee, om eerlijk te zijn denk ik dat het schilderij uiteindelijk ook niet veel meer waard is dan die vijf euro die ik er toen voor betaald heb. Maar ik ben me echt gaan hechten aan dat malle ding en het is eigenlijk ook meer het verhaal achter het schilderij waar ik nu al die tijd dat het hier hangt al zo benieuwd naar ben. Hoe zou het derde deel eruit hebben gezien en die wonderlijke voorstelling, wat heeft dat te betekenen? Helaas, ik zal er wel nooit achterkomen. Het werk is gesigneerd, maar de naam is bijkans onleesbaar en zodoende voor velerlei spelling vatbaar. Alow Sfolol, dat staat er. Althans, op het eerste gezicht. Maar dat kan toch niet echt iemands naam zijn? Na een poosje lijkt het dan Alow Ifolol te worden of  Alob Ifold of wat dan ook. Zo eens in de zoveel tijd krijg ik dan weer eens de kriebels en bedenk ik dat ik het nog niet zus of zo geprobeerd heb te googlen, maar een 'hit' krijg ik nooit.
Ach. Misschien maar goed ook. De verhalen die ik er nu zelf bij bedacht heb, zijn waarschijnlijk mooier dan de werkelijkheid ooit zijn kan. En het is ook wel leuk om af en toe nog wat te speuren op internet. Bovendien levert het nog een leuk verhaaltje op ook. Zou het allemaal waar zijn, vraag je je af? Of wil je zelf soms proberen of jij het beter kunt dan ik?
Go ahead punks, make my day:

10 opmerkingen:

NOVY zei

De voornaam is Aloïs. Honderd procent. Inderdaad, de i met stipjes is wat vreemd uitgevallen, maar toch staat het er.
De achternaam: geef me nog ff wat tijd.

NOVY zei

Als die laatste twee letters nou eens samen een d zijn? EN die letter daarvoor een i? (Te oordelen aan de stip die er boven staat, en de i in de voornaam). Dah hou ik het op Alois Floid.
Niet dat die bestaat hoor, althans volgens google niet.
Alois Kolb wel, dat is een kunstenaar. Maar dat staat er dan weer niet.

Herma zei

Je bent briljant!
Alois, daar was ik zelf nog niet opgekomen. Maar inderdaad, dat moet het zijn.
Alois Lloid dan?
(Schoot ik ook niet zoveel mee op, qua google.)

Anoniem zei

nu moet ik de schilderij ECHT zien! fototje?
(heb ook gegoogeld, maar helaas...)
alicia

Anoniem zei

zien we je in de volgende afleevering van "tussen kunst en kitsch"?
alicia

NOVY zei

Ha, ja, noem mij briljant!
Hoewel je er nog steeds niets mee op geschoten bent.

Ingeborg zei

Wat zou de bakker op de cake gezet hebben..?

Meyser zei

Voornaam kwam ik niet uit, maar familienaam ... Hold?

(en ergens op de wereld bestaat er een Rua Alois Hold, in Brazilië, Cajati volgens Google. Er staat een school. En voor de rest kan het ook een heel andere familienaam zijn :p)

Ingeborg zei

Halal. Maar dat is het ook niet. Ten minste 1 van de 2 L-en is een i. Er zweeft een puntje tussen. De tweede o kan ook een a zijn. Ik kreeg gisteravond geloof ik een hit op Stoiol en Itoial. Of was het Holai of Sfoioi of Gloiah of, of, of..

Misschien is het wel 'Ha LoL', Haha Laughing out Loud.
En zit Alois zich te bescheuren achter z'n laptoppie.

Herma zei

Alicia:
T.K. & K.: Mmmmmnnee...
En dat fotootje, ja dat zal ik eens doen. ik wilde dat ik een foto had gemaakt van het documentje dat erachterop zit geplakt met daarop een stukje tekst in het spaans (!) en de naam en het adres van een notariskantoor in Madrid (nogmaals !). Maar helaas gaat die nu schuil achter de nieuwe lijst die er nu omzit. Jammur!

Yvon:
Ja, nee, tóch! Alois! Zelfs na twee jaar turen had ik dat er nog niet uitgehaald!

Meyser:
Ja, dat van die Rua in Brazilie, dat hadden wij hier ook al een keertje gezien. Heel Google Maps overhoop gehaald... níks.

Ing:
Inderdaad, er zit een i in de achternaam, dat denk ik ook.
En als ik Alois was, had ik inmiddels al een verschoninkje nodig gehad!

Iedereen:
Ontzettend leuk dat jullie je ook even zo heerlijk verloren hebben in dit... "mysterie".
Bedankt daarvoor! Als ik ooit nog meer te weten kom, zal ik er zeker nog een logje aan wijden!