28.10.09

ctrl 's'

Iedereen die wel eens wat tijd doorbrengt achter een computer kent het, haat het en vreest het: je geliefde maar onopgeslagen document verliezen aan een ongeluk of slopende ziekte. Je zit lekker te werken, drukt onverhoeds op het verkeerde knopje en póf, alles verdwenen! Dat is de ongeluk-variant. Het wil ook nog wel eens gebeuren dat ineens het hele beeld stilstaat en er een venster met een onheilspellende mededeling - er is in dit programma een fout opgetreden en het programma zal daarom beindigd worden. Alle niet opgeslagen gegevens zullen hierbij verloren gaan- opent. Je klikt het venster weg; het kán niet anders en weer: póf, alles weg. Dit is de slopende ziekte-variant. En het gebeurt altijd pas als je bíjna klaar bent! Helaas overkomt het mij vaker dan me lief is en gisteren was het weer eens zover. Omdat ik het handig en leuk vind om op de pc af en toe ook wat illustraties te kunnen maken, heb ik daarop het illustere open source tekenprogramma Inkscape geinstalleerd. Prima tekenprogramma. Jammer genoeg is het wat .. eh instabiel. Dat is zijn ziekte. Je wordt ervoor gewaarschuwd hoor, als je het download. Dat je dat alvast weet. En dat je dus niet vergeet vaak te saven. Maarja.
Dus toen ik gisteravond, plots bevlogen door een vlaag van de laatste tijd wat schaarse inspiratie, heerlijk op een fijne flow een leuke illustratie zat te maken, dacht ik ook geen moment aan opslaan. Tot ineens het scherm grijs werd en het venstertje met de gevreesde doodstijding in beeld kwam. Mijn kreet moet tot bij de buren te horen geweest zijn. NEEEEJHAAAARRRGGHHH!
En ik was er net de laatste hand aan aan het leggen! (wie maalt er nog om grammatica in tijden van nood?)
Okee, het is duidelijk: ik lijd dus zelf ook aan een slopende ziekte. Het 'ik kan niet onthouden om te saven-syndroom'. De Ziekte van Herma. Maar nou zat ik te denken; het is een open source programma. Dat betekent dat je zelf ook mag sleutelen aan de broncode. En ik weet ook dat er wel manieren zijn om een programma te instrueren op eigen initiatief om de zoveel minuten de boel te laten opslaan. Sterker nog; het feit dat ik af en toe nog een log gepubliceerd krijg is dan ook slechts bij de gratie van die instelling in Blogger. Maar hoe? Zelf heb ik geen drol verstand van het schrijven van programma's. Als ik nou toch een beetje een handige computermuis zover zou kunnen krijgen om samen met mij op avontuur te gaan in de broncode van een tekenprogramma! O, als ik alleen al denk aan de dankbare gezichtjes van al die onwetende en gedreven door inspiratie vergeten te savende ontwerpertjes... Nooit meer je levenswerk verliezen na een onhandige manouvre of een net iets teveel geheugen vergende bewerking. Wat een mooie wereld zou het kunnen worden!
Maar wie o wie? (laat een veelbetekenende stilte vallen)

Stefan... is that...you....?

2 opmerkingen:

marieke zei

aah joh, hoe moeilijk kan het zijn? gewoon proberen, ik doe niet anders

Ingeborg zei

Ontwerpertjes..PC.....
Hmmm.